Významný úřad pro dopravce prochází změnami

Brno, 3. listopadu 2023 - V České republice je známo, že efektivní a bezchybná práce úřadů není samozřejmostí. Přesto byl Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) pod vedením Pavla Kodyma až do května tohoto roku považován za jeden z mála, který fungoval bez větších problémů. ÚPDI hraje klíčovou roli pro dopravce, jelikož rozhoduje o přístupu k dopravní infrastruktuře a zasahuje v případech, kdy se dopravce cítí být diskriminován ve srovnání s konkurencí.

Tento úřad, jehož existence a nezávislost je požadavkem Evropské unie, má za úkol chránit zájmy všech dopravců, a to zejména těch menších, kteří čelí konkurenci silnějších společností. Pavel Kodym, který úřad vedl, byl znovu vybrán ministerskou komisí pro post předsedy, avšak následně došlo k nečekaným změnám, které vedly k rozhodnutí o zrušení ÚPDI a jeho sloučení s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v minulosti čelil kritice.

Přestože se po odchodu předsedy Petra Rafaje a nástupu Petra Mlsny na ÚOHS situace zdá být lepší, stále existují obavy, že ÚOHS může být ovlivněn politickými či lobbistickými zájmy.

Dnes je ÚPDI pod vedením pověřeného předsedy Miroslava Kothery, který zahájil interní čistku proti všem, kdo se odvážili myslet a jednat nezávisle. Jeho vedení je tendenční proti zájmům nestátních dopravců, jde na ruku soukromým majitelům infrastruktury se slovy “vždyť si musí vydělat”.

Toto období je označováno za nejtemnější kapitolu v historii úřadu. Zbývá jen doufat, že po nešťastném sloučení s ÚOHS se situace obrátí k lepšímu. Nicméně, zkušenosti nás učí být opatrnými.

Radim Jančura, který sám zažil negativní zkušenosti s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, vyzývá k bdělosti a kritickému přístupu k nadcházejícím změnám.

O společnosti RegioJet:

RegioJet a.s. je ryze českou společností a patří k největším soukromým provozovatelům železniční a autobusové dopravy ve střední Evropě. Vznikla v roce 2009 jako dceřiná společnost STUDENT AGENCY zakladatele Radima Jančury. Od roku 2011 provozuje RegioJet pravidelnou osobní železniční dopravu. Společnost RegioJet a.s. se umístila na 4. místě v žebříčku 100 obdivovaných firem České republiky roku 2023.

;