RegioJet oznámil úspěšné výsledky nové železniční linky Praha-Košice-Čop

Brno, 26. června – RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, dnes oznámil, že na nové lince Praha-Košice-Čop, zahájené v březnu 2024, úspěšně přepravil více než 21 tisíc cestujících během prvního čtvrtletí provozu. Toto noční spojení, které propojuje českou metropoli a Ostravsko s ukrajinským městem Čop a Zakarpatskou oblastí, se těší nadstandardní obsazenosti až 95 %.

„Tato linka představuje pro cestující komfortnější a rychlejší alternativu k autobusové dopravě, za velmi výhodné ceny," uvedl Jakub Svoboda, výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet. „Cestující si mohou užívat plynulý přechod přes hranice mezi Slovenskem a Ukrajinou bez zdržení ve frontách a komfort lůžkových vozů, které umožňují odpočinek během celé cesty. V ceně jízdenky je snídaně a večeře zdarma.”

Cestující na této trase také těží z minimálních zpoždění, kdy 83 % spojů přijíždí do Čopu úplně přesně nebo s maximálně půlhodinovým zpožděním. Vzhledem k cestovní době na lince Praha-Košice-Čop, která trvá téměř 12 hodin, se jedná o vysoce spolehlivou službu. Tato statistika potvrzuje, že průjezd přes hranice probíhá bez problémů a zdržení, což zajišťuje cestujícím hladký přechod a příjezd do cílového města Čop včas.

„Díky tomu, že cestující respektují omezení množství převáženého zboží nebo vyloučení zakázaných položek, probíhá odbavení ve vlaku hladce a vliv celních kontrol na zpoždění je velmi nízký,” upřesňuje Jakub Svoboda.

Město Čop, které leží na západní hranici Ukrajiny, slouží jako důležitý dopravní uzel pro Zakarpatskou oblast, ale i celou Ukrajinu. Díky své poloze je Čop tranzitním bodem pro vlaková spojení mezi Ukrajinou a sousedními státy, včetně Maďarska, Rakouska, Slovenska a České republiky. Cestující zde mají možnost přestoupit na další vlaky směřující do vnitrozemí Ukrajiny.

Vysoká úroveň služeb na palubách vlaků RegioJet

Na palubách vlaků RegioJet mohou cestující očekávat vynikající úroveň služeb, včetně komfortních lůžkových vozů a široké nabídky bezplatných služeb jako snídaně, večeře, Wi-Fi, balená voda a káva.

„V červenci plánujeme obnovit a rozšířit naši palubní gastronomickou nabídku, abychom dále zlepšili zážitek našich zákazníků," dodal Jakub Svoboda. Cestující si v rámci jízdenky zdarma vychutnají snídaně, obsahující croissanty, pečivo, máslo a džem, a večerní občerstvení, které nabídne bohatý výběr jídel, včetně džusů, plněného croissantu, kuřecího paprikáše s těstovinou či penne al forno. Je však třeba počítat s tím, že není možné nabízet catering na úseku Košice - Čop - Košice z důvodu celních kontrol.

Ceny jízdenek začínají již na 499 Kč (19,9 eur) za sedačku a 799 Kč (33,9 eur) za lůžko, včetně široké škály palubních služeb. K dispozici jsou lůžkové vozy ve třídách Lůžko, Lůžko ženy a Lůžko vlastní kupé, stejně jako sedačkový vůz třídy Standard.

Linka Praha-Přemyšl, další úspěšná trasa z České republiky směrem na Ukrajinu, dosáhla od svého zahájení v březnu 2022 téměř 410 tisíc cestujících, což potvrzuje stoupající poptávku po přepravě mezi Ukrajinou a EU, s ročním nárůstem o 60 %.

Největší humanitární pomoc v Evropě

RegioJet zahájil spoje na Ukrajinu 1. března 2022 pouhých pět dní po vypuknutí války v reakci na výzvu o humanitární pomoc kyjevského starosty Vitalije Klička. Ve spolupráci s organizací Člověk v tísni začal bezplatně přepravovat ukrajinské občany do České republiky, zvláště matky s dětmi, a zpět na Ukrajinu odvážet humanitární pomoc. Následně rozšířil své služby o noční vlaky spojující Českou republiku přes Polsko s Lvovem a Kyjevem ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi, aby umožnil ukrajinským rodinám zůstat ve spojení.

V květnu roku 2023 RegioJet ještě rozšířil nabídku cílových stanic na Ukrajině, když přidal velká města jako Dnipro, Záporoží, Poltava a Charkov, čímž pokryl až polovinu území Ukrajiny. Zavedením spoje Praha-Přemyšl posunul RegioJet část cestujících z autobusů a aut na ekologičtější železnici a nabídl přitom rychlejší cestu a výrazně vyšší pohodlí lůžkových vozů za cenu, která je přibližně na polovině oproti autobusovým jízdenkám.